Friande dom i historiskt tryckfrihetsmål

I augusti 2020 gav debattören och författaren Cissi Wallin ut boken ”Allt som var mitt – Historien som inte får berättas”. I boken gav hon en självbiografisk skildring av den hårt mediebevakade rättegången hösten 2019, där hon dömdes för grovt förtal med anledning av ett antal Instagram-inlägg 2017 som utgjorde startskottet för det svenska #MeToo-upproret. Domen är överklagad och inväntar prövning i hovrätten.
 
Med anledning av boken beslutade Justitiekanslern 2021 att väcka åtal mot Cissi Wallin för tryck- och yttrandefrihetsbrottet grovt förtal. Justitiekanslern motiverade åtalsbeslutet med att Cissi Wallin vid rättegången 2019 dömdes för samma uppgifter som förekommer i boken. Vid en fällande dom skulle det ha varit första gången sedan 1966 som en person fällts för förtal i ett tryckfrihetsmål i Sverige på grund av uppgifter i en bok. Cissi Wallin har hela tiden förnekat brott.
 
Efter tre dagars huvudförhandling i Stockholms tingsrätts avgjordes målet i går. Juryn beslutade att fria Cissi Wallin och fastslog därmed att hon inte har begått grovt förtal genom sin bok.
 
Advokat Percy Bratt var försvarare i målet.
 
Läs mer här: https://www.dn.se/kultur/jury-friar-cissi-wallin-fran-grovt-fortal/

Uncategorized